Regering Kosovo heeft plan klaar om Witte Huis Akkoord uit te voeren

20/10/2020
 
De Kosovaarse regering heeft een 16-punten plan opgesteld om alle besluiten van het Witte Huis Akkoord dat Kosovo vorige maand met Servië sloot uit te voeren. De betrokken ministeries moeten nu alle besluiten uit het akkoord implementeren.
 
Een van de belangrijkste besluiten die moeten worden geïmplementeerd, is een haalbaarheidsstudie naar toekomstige waterwinning in het betwiste Ujman/Gazivode meer. Zowel Kosovo als Servië claimen zeggenschap over het meer dat in het noorden van Kosovo ligt waar voornamelijk de Servische minderheid woont. Onder Amerikaans leiderschap moeten Kosovo en Servië overeen zien te komen dat beide landen het beschikbare water zullen delen voor consumptie en energievoorzieningen. De speciale Amerikaanse afgezant voor Kosovo en Servië, Richard Grenell, heeft trouwens voorgesteld de naam van het meer te veranderen in Lake Trump 'als eerbetoon aan zijn rol in de totstandkoming van het Witte Huis Akkoord en om disputen over de naam te vermijden'.
 
Andere zaken die de Kosovaarse regering moet realiseren, zijn onder andere het deel gaan uitmaken van het zogenaamde mini-Schengen-  momenteel bestaande uit Albanië, Noord-Macedonië en Servië - infrastructurele projecten en het erkennen van Servische hoger onderwijs- en universiteitsdiploma's.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/10/2020 - ...