Kosovotribunaal in Den Haag kan van start

25/02/2020
 
Vijf jaar na het besluit tot de oprichting van het Kosovotribunaal in Den Haag kunnen de eerste zaken voor het gerecht worden gebracht. Een rechter moet eerst beoordelen of er voldoende bewijs is in de voorgelegde aanklachten alvorens het tribunaal daadwerkelijk begint. In totaal zijn meer dan 100 verdachten voorgedragen voor misdaden begaan tijdens de Kosovo Oorlog.
 
Het tribunaal behandelt alleen de misdaden die zijn begaan in een strikt afgebakende tijdsperiode, namelijk van 1 januari 1998 t/m 31 december 1999. De meeste aangeklaagden waren lid van de Kosovo Liberation Army en hebben misdaden begaan tegen Serviërs, Roma en Kosovo Albanezen. Velen kwamen later in het overheidsapparaat van Kosovo terecht. Sommigen bekleedden, of bekleden nog steeds, hoge functies.
 
Het Kosovotribunaal, in het Engels The Kosovo Specialist Chambers, is er gekomen na een pleidooi ervoor in een rapport van de Europese Raad uit 2011. In 2015 stemde het parlement van Kosovo voor de oprichting ervan. Het Kosovotribunaal volgt de wetten van Kosovo. Omdat het land zelf echter niet de juridische capaciteit heeft voor zo'n grote langdurige rechtszaak met gevoelig liggende zaken, werd besloten het tribunaal in Den Haag te vestigen en het zijn voornamelijk internationale rechters en aanklagers die de zaken behandelen. De hoofdaanklager, Jack Smith, heeft afgelopen maandag aangekondigd dat hij de eerste zaken wil voorbrengen. Hoe lang het tribunaal gaat duren, staat niet vermeld op hun site.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/02/2020 - ...