Amerikaanse War on terror kostte minstens 8 billjoen dollar

02/09/2021
 
Direct na de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon op 11 september 2001 begon de toenmalige president George W. Bush een 'War on terror'. Daar kwam op 31 augustus 2021 een (voorlopig?) einde aan met het terugtrekken van de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Het kostenplaatje van 20 jaar War on terror is duizelingwekkend hoog: minstens 8 biljoen dollar.
 
Een triljoen is een miljoen tot de derde macht oftewel een 1 met 18 nullen. Dit bedrag is berekend door het 'Costs of War project' van the Watson Institute for International and Public Affairs in samenwerking met de Brown University. De 8 biljoen slaat niet alleen op de oorlog in Afghanistan. Ook de kosten van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak, Syrië, Somalië en andere Afrikaanse landen zijn erin verwerkt.
 
De oorlogen kostten niet alleen veel geld, maar ook veel mensenlevens. Het Costs of War project schat het aantal doden als direct gevolg van de oorlogen op tussen de 897.000 en 923.000 mensen. Dat zijn soldaten (ook van coalitielanden), burgers, journalisten, tegenstanders en medewerkers van humanitaire organisaties. Indirecte slachtoffers, bijvoorbeeld zij die stierven door ziekte of hongersnood als gevolg van de oorlogen, zijn niet meegerekend. is opgenomen, zijn de kosten voor herstel van milieuschade en economische schade in de landen waar de oorlogen zich afspeelden. Die kunnen de kosten niet alleen dragen. De Amerikanen zullen over 20 jaar daar nog steeds aan moeten bijdragen, aldus de opstellers van het eindrapport van het Costs of War project.
 
Om maar te zwijgen over de politiek/militaire doelen van de oorlogen. Noch Afghanistan, noch Irak, Syrië, Somalië of waar de War on terror zich de afgelopen 20 jaar ook afspeelde, is veiliger geworden ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/09/2021 - ...