Duur prijskaartje voor Duitsland aan huur drijvende lng-terminals

21/11/2022
 
Duitsland wil zo snel mogelijk van het Russische gas af en zet daarom volop in op lng. Maar daar is een duur prijskaartje aan verbonden. Voorlopig twee keer zo duur als aanvankelijk beraamd.
 
Duitsland gaat vijf drijvende lng-terminals huren. De eerste twee moeten al eind dit jaar of begin volgend jaar in gebruik komen. Hetzelfde geldt voor een private drijvende lng-terminal. De gehuurde terminals komen in handen van de Duitse staat. De overige drie lng-terminals zijn besteld voor eind 2023/begin 2024. Oorspronkelijk dacht de Duitse regering dit jaar zo'n 3 miljard euro kwijt te zijn aan de huur. Der Spiegel weet echter te melden dan het meer dan twee keer zoveel gaat kosten, 6,56 miljard euro. De regering wijt dit aan het feit dat in de oorspronkelijke beraming nog niet alle operationele kosten en de kosten voor infrastructuur waren opgenomen. Met de twee gehuurde en één private lng-terminal zal Duitsland jaarlijks 15 miljard kubieke meter lng kunnen invoeren. 
 
Wereldwijd zijn zo'n 60 drijvende lng-terminals operationeel. Ze zetten lng om in gas dat zo via de bestaande pijpleidingen naar de huishoudens en bedrijven gaat. Ondertussen legt Duitsland ook lng-terminals op land aan. Dit is in eerste instantie een duurdere optie, maar uiteindelijk goedkoper door lagere operationele kosten. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/11/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft