Bulgarije eerste klus voor Europese hoofdaanklaagster Laura Kovesi

10/06/2021
 
Europees hoofdaanklaagster Laura Kovesi is vandaag in Bulgarije, het meest corrupte EU-land. De Bulgaren hopen dat zij iets kan doen aan die corruptie, een maand voor de parlementsverkiezingen van 11 juli.
 
Corruptie blijft het grootste probleem in Bulgarije met brede vertakkingen tussen de maffia en de politiek. Ook ex-premier Boyko Borissov wordt verdacht van banden met de maffia, net als hoofdaanklager Ivan Geshev. De maandenlange protesten tegen corruptie in Bulgarije in 2020 waren ook juist vooral tegen deze twee personen gericht.
 
Borissov is nu geen premier meer, maar leidt nog steeds de grootste partij van het land (GERB) en doet als zodanig mee aan de verkiezingen van 11 juli. Geshev zit nog steeds op zijn post, maar het is niet bekend of hij een ontmoeting zal hebben met Kovesi.
 
De Roemeense Laura Kovesi is voor een periode van zeven jaar hoofdaanklaagster van het Europese OM, een nieuw instituut dat begin deze maand met vertraging van start is gegaan. Het is haar taak om onderzoeken te leiden naar corruptie en andere criminele activiteiten binnen de EU. Daarvoor kan zij een beroep doen op door de deelnemende lidstaten benoemde aanklagers. Bulgarije heeft echter nog maar vier van zijn tien posten in het Europese OM voorgedragen. De overige zes voldeden niet. Ook dit zal vast een aandachtspunt zijn tijdens het bezoek van Kovesi. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft