Column: ICS in het rood bij mij

09/07/2020
 
 
Wie een Mastercard of Visacard bij International Card Services heeft, ontving een brief met het verzoek zich eenmalig online te verifiëren. Dit om fraude tegen te gaan en omdat het moet volgens de Wet tegen witwassen. Verificatie gaat via GSM of tablet met internetverbinding. Moet je maar net hebben. Gelukkig is dat voor mij het geval, maar dan begint de ellende.
 
Inloggen op hun site en een code intikken, is geen probleem. Daarna word je gevraagd met tablet of GSM een foto te maken van je paspoort en daarna van jezelf. Tja, dat gaat niet als je maar één hand kunt gebruiken zoals ik. Met de ene hand de tablet vasthouden en proberen het apparaat zo te positioneren dat het een goede foto van het paspoort kan maken dat ook al niet netjes opengevouwen blijft liggen. Hoe druk je met je onbruikbare hand op de camera? Het is meer in de richting van de camera zwaaien met de arm en dan maar hopen dat het lukt. Hopeloos.
 
Ik schrijf dit na het toch maar te hebben geprobeerd. Natuurlijk had ik het allang zien aankomen. Ik belde daarom eerst naar ICS, legde mijn situatie uit en stelde voor om foto's te nemen van paspoort en mezelf met een gewoon toestel en die dan per mail toe te zenden. What's the difference? Als je dan ook nog je code in de mail vermeldt, zie ik het probleem niet.
 
De ICS dame die ik aan de lijn kreeg, ging daar echter niet in mee. Ik moest maar iemand om hulp vragen en anders wordt de kaart eind deze maand geblokkeerd. U wordt hartelijk bedankt. Meedenken met mensen met beperking is er ook niet bij bij ICS. Ik woon alleen, we leven in coronatijden. 'Vraag dan iemand om hulp.' Had ze moeten zeggen op het hoogtepunt van de coronacrisis.
 
Ik heb nu een Antwerpse kennis opgetrommeld om letterlijk een handje te helpen. Een creditcard is nu eenmaal handig voor op reis (zeker in hotels in verweggistan) of om online iets mee te kopen. Anders had ICS toch mooi de pot op gekund. Voorlopig staan ze bij mij in het rood. Slechte beurt qua klantvriendelijkheid en meedenken (vooruitdenken) met mensen met beperking en ouderen.