Kroaten klagen nu al over dure euro

06/01/2023
 
Toen ik het las, kreeg ik gelijk een déjà vu gevoel. Al in de eerste week dat de Kroaten met de euro kunnen betalen, klagen ze over forse prijsverhogingen. De Kroatische regering waarschuwt de retail geen forse prijsverhogingen door te voeren met als reden de introductie van de euro. Wie dat wel doet, komt mogelijk op een zwarte lijst te staan.
 
Tot en met 31 december betaalden de Kroaten met de kuna. Sinds 1 januari dit jaar is het land toegetreden tot de Schengenzone en heeft het tegelijkertijd de euro als betaalmiddel ingevoerd. De retail lijkt die introductie te hebben aangegrepen om de prijzen flink te verhogen. Officieel is het beleid 8 kuna = 1,09 euro. In de praktijk blijkt dit anders uit te pakken. Wie nu een kop koffie in een café bestelt en daar vroeger 8 kuna voor betaalde, is nu 1,20 of zelfs 1,50 euro kwijt. De handelaren hebben de europrijzen flink naar boven afgerond.
 
Om op de zwarte lijst terecht te komen, moet het ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling eerst veel klachten krijgen over een bepaalde handelaar. En dan nog is het moeilijk te bepalen wat die prijsverhoging heeft veroorzaakt. Is het alleen de introductie van de euro die eraan ten grondslag ligt? Of zijn ook de gestegen kosten voor energie, water, etc. doorgerekend?
 
Absurde prijsverhogingen zoals we die in Nederland en België zagen tijdens de introductie van de euro zijn nog niet aan de orde in Kroatië. Maar de meeste Kroaten hebben het al moeilijk genoeg om rond te komen. Zeker met de huidige energiecrisis. Ze zitten dus niet te wachten op een nieuwe ronde prijsverhogingen door de introductie van de euro.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/01/2023 - ...
 

          Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft