Voorspelde nek-aan-nekrace Kroatische parlementsverkiezingen blijft uit

06/07/2020
 
De uitslag van de Kroatische parlementsverkiezingen is lang niet zo spannend als vooraf gedacht. Op de officiƫle einduitslag is het maandagochtend nog even wachten. Duidelijk is wel dat de regerende partij HDZ de grote winnaar van de verkiezingen is geworden. Volgens de eerste voorlopige uitslagen zou HDZ op 63 zetels uitkomen en ook de drie zetels van de Kroatische diaspora hebben binnengehaald.
 
De sociaaldemocratische SDP stelde dan juist teleur. Voorspeld was een nek-aan-nekrace met de conservatieven van HDZ, maar SDP strandde op voorlopig 41 zetels, de slechtste score sinds 1995. De roep om het aftreden van partijleider Davor Bernardic is al begonnen. De nationalistische partij Domovinski Pokret deed het zoals verwacht goed en komt voorlopig op 16 zetels uit. Ook de links-groene coalitie Mozemo boekte winst, vooral in Zagreb. De opkomst tijdens de verkiezingen was laag met 45,7%. Een opflakkering van het coronavirus is daar waarschijnlijk debet aan.
 
Demissionair premier Andrej Plenkovic kan gezien de verkiezingsuitslag aanblijven en een stabiele regering vormen. Het Kroatische parlement telt 151 zetels. Zou HDZ inderdaad op 63 zetels uitkomen, heeft het aan de steun van enkele kleine minderheidspartijen voldoende. De grootste uitdaging wordt ongetwijfeld de economische nasleep van het coronavirus te boven te komen en ervoor te zorgen dat de huidige opflakkering van het virus onder controle blijft.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/07/2020 - ...
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft