EU-voorzitter Kroatië wil Balkan buren meer betrekken bij EU

04/01/2020
 
Kroatië is dit eerste halfjaar van 2020 EU-voorzitter. Voor het eerst sinds de toetreding tot de EU in 2013. Het jongste lid van de Europese Unie is nog volop pro EU en wil zo snel mogelijk aansluiten bij het Schengenverdrag dat vrij verkeer van goederen en diensten regelt. Op termijn wil het ook de euro invoeren. Conservatief premier Andrej Plenkovic wil echter ook proberen zijn Balkan buren meer bij de EU te betrekken.
 
Kroatië is een klein land met slechts vier miljoen inwoners. Het maakte zich in de jaren 90, na een bloedige burgeroorlog, los van de Republiek Joegoslavië (net als Slovenië). De toenmalige president Franjo Tudjman staat in Kroatië nog altijd op een hoog voetstuk en zijn politieke erfenis klinkt ook heden ten dage nog volop door in de Kroatische politiek. Wie zich daar verder in wil verdiepen, leest de uitgebreide analyse hierover op Balkan Insight.
 
Het Kroatische voorzitterschap rust op vier pijlers. Europa moet zich ontwikkelen, zich verbinden, zich beschermen en van invloed zijn. Zich verbinden daar behoort wat premier Plenkovic betreft ook op zijn minst nauwere banden met de Balkanlanden die geen lid zijn van de EU bij. In mei vindt daarom in Zagreb een EU-Balkan top plaats. Landen als Albanië en Noord-Macedonië zouden wel lid willen worden van de EU, maar bijvoorbeeld Frankrijk ziet zo'n uitbreiding voorlopig helemaal niet zitten.  
 
Als het EU-voorzitterschap voor Kroatië op maandag 6 januari echt van start gaat, heeft het land in elk geval een nieuwe president. Zondag 5 januari vindt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Huidig conservatief president Kolinda Grabar-Kitarović neemt het daarin op tegen haar socialistische uitdager en ex-premier (2011-2016) Zoran Milanović.
 
Tekst gedeeltelijk gebaseerd op artikel in L'Echo, Waalse zakenkrant. Copyright tekst: Johan Peters, 04/01/2020 - ...