Rotterdamse haven krijgt klap door gevolgen coronavirus

16/04/2020
 
Waar Port of Antwerp een week geleden nog sterke cijfers over het eerste kwartaal kon verkondigen met een groei in de totale goederenoverslag van 4% komt Havenbedrijf Rotterdam vandaag met een veel slechter resultaat. In de grootste Europese haven nam de totale goederenoverslag met 9,3% af in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019.
 
De totale goederenoverslag in de Rotterdamse haven kwam in het eerste kwartaal uit op 112,4 miljoen ton. De containeroverslag bleef vrijwel gelijk aan die in 2019. Deepsea en feeder containers lieten een stijging zien. Het aantal behandelde shortsea containers daalde dan weer. Het volume van containers uit Azië lag in de eerste drie maanden 2,8% lager dan in 2019.
 
De klappen vielen vooral te noteren bij het droog - en nat massagoed. Het droog massagoed nam af met 14%. Grote boosdoener bij het droog massagoed was de overslag van kolen die met maar liefst 39,6% kelderde. De overslag van ertsen kende een stijging van 15,7%. De biomassaoverslag nam toe met 106%. Zand, mineralen en bouwmaterialen daalde dan weer met 21%. In het natte massagoed nam de overslag van olieproducten met 32,8% af. De RoRo-overslag, ten slotte, kende een afname van 7,3%.
 
Voor heel 2020 houdt Havenbedrijf Rotterdam rekening met een daling van het overslagvolume tussen de 10 en 20%. Dit komt door de sterk teruglopende wereldeconomie. Voor het komende kwartaal voorspelt het Havenbedrijf alvast een flinke vermindering in de containeroverslag. Momenteel is in het containersegment al sprake van een reductie van de capaciteit tussen Azië en Europa van ongeveer 25%.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/04/2020 - ...