Lukashenko blijft migranten richting grenzen met EU dirigeren

12/08/2021
 
De grensbewaking in Letland heeft afgelopen nacht tientallen migranten teruggestuurd naar Belarus toen ze probeerden de grens tussen Belarus en Letland over te steken. Letland zegt dat het geoorloofd is om dat te doen, aangezien de migranten eerst in officiƫle grenskantoren een aanvraag moeten doen om de EU binnen te treden.
 
De laatste weken merken Litouwen, Letland en Polen een continue stroom aan migranten aan hun grenzen met Belarus. De verdenking bestaat dat president Lukashenko hen opzettelijk die kant opstuurt om een nieuwe vluchtelingencrisis in de EU te veroorzaken. Zo zou hij druk op de EU willen uitoefenen om de sancties tegen zijn regime, ingesteld na de frauduleuze verkiezingen van augustus 2020, op te heffen. De migranten zijn voornamelijk Irakese Koerden, mensen uit Afrika en Afghanen. Onder hen bevinden zich vrouwen met kleuters.
 
UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zegt bezorgt te zijn over het terugsturen van de migranten. De EU steunt haar lidstaten en benadrukt dat de fundamentele rechten van vluchtelingen niet mogen worden geschonden. 
 
Meer bij Euractiv dat zich weer baseert op berichtgeving van Reuters.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/08/2021 - ...