Litouwen wil het onderwerp migratie weer hoog op de Europese agenda

19/10/2021
 
Anders dan in buurland Polen is de instroom van migranten uit Belarus wel onder controle in Litouwen. Dat zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis gisteren (maandag) voorafgaand aan het overleg van de ministers van BuZa van de EU-lidstaten. Landsbergis is wel van mening dat het onderwerp migratie meer attentie vraagt van de EU.
 
Volgens Landsbergis is er in de EU een gebrek aan urgentie. De Belarussische president Loekashenko laat nog steeds vliegtuigen met mensen uit Afrika en het Midden-Oosten naar zijn land vliegen. Die vluchtelingen transporteert hij vervolgens naar de grensovergangen met Litouwen en Polen met als doel een nieuwe vluchtelingencrisis in de EU te bewerkstelligen. Landsbergis zei dat de EU ondertussen afspraken heeft gemaakt met Irak om zulke vluchten te beperken. Langsbergis pleit ervoor dat met meer landen afspraken worden gemaakt. 
 
Maar er moet meer gebeuren, vindt de Litouwse minister. Het zou de Belarussische vliegmaatschappij Belavia verboden moeten worden toestellen in de EU te leasen. Daarmee mag de luchtvaartmaatschappij nog wel naar landen binnen de EU vliegen om zodoende via een omweg toch weer vluchtelingen de EU binnen te brengen.
 
Tot nu toe hebben dit jaar zo'n 4.200 migranten geprobeerd de grens tussen Belarus en Litouwen te passeren, Volgens Landsbergis voornamelijk Irakezen. Sinds augustus voert Litouwen zogenaamde push backs uit, wat volgens de letter niet is toegestaan. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/10/2021 - ...