Litouwen bezorgd over Wit-Russische kerncentrale

30/07/2020
 
Wit-Rusland plant in augustus de nieuwe Astravyets kerncentrale in gebruik te nemen. De Litouwse president Gitanas Nauseda is bezorgd over de veiligheid ervan en vraagt in een brief aan Europees president Charles Michel dat deze zich persoonlijk met de kwestie bezig gaat houden
 
Volgens de Litouwse president negeren Wit-Rusland en Rusland, dat heeft meegeholpen aan de bouw, de uitgesproken zorgen van de Europese Commissie, EU-lidstaten en nucleaire experten. Die zorgen betreffen de transparantie rondom het nucleaire project en de nucleaire veiligheidsstandaarden. De nucleaire brandstof is ondertussen al geleverd aan de kerncentrale die in augustus operationeel moet worden. De Astravyets kerncentrale ligt op slechts 50 km afstand van de Litouwse hoofdstad Vilnius en op minder dan 30 km afstand van de grens tussen beide landen.
 
Nauseda verwacht van Charles Michel dat hij bij de Wit-Russische president Loekasjenko erop aandringt dat de kerncentrale niet eerder gaat draaien dan dat alle huidige veiligheidsgebreken zijn opgelost, de Europese stresstestaanbevelingen zijn geïmplementeerd en dat de EU-experts de garantie hebben dat zij de kerncentrale regelmatig mogen inspecteren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/07/2020 - ...
 
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft