Liz Truss maakt zich niet populair bij werkende Brit

17/08/2022
 
Liz Truss ligt al weken aan kop in de peilingen om premier Boris Johnson op te volgen. Maar de huidige minister van Buitenlandse Zaken zal zich niet populair maken onder werkende Britten met uitgelekte uitspraken die in handen zijn van The Guardian.
 
The Guardian heeft audio-opnamen in handen gekregen uit de jaren 2017-2019. In die periode was Truss de nummer 2 op het ministerie van Financiën. Op de audio hoort men Truss zeggen dat de Britse werker 'over onvoldoende vaardigheden beschikt en deze ook niet goed toepast in vergelijking met werkers uit andere landen'. Truss heeft het op de audio ook over het grote verschil in productiviteit tussen Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk.
 
Het is niet de eerste keer dat Truss zich laatdunkend uitlaat richting de Britse werkende klasse. In 2012 schreef ze mee aan het boek Britannia Unchained. Het tekstfragment dat Britse werkers 'tot de ergste leeglopers ter wereld behoren' wordt aan haar toegeschreven. Zelf ontkent ze dat. Ze zegt dat medeauteur Dominic Raab voor die quote verantwoordelijk is. 
 
Gevraagd naar een reactie op de audio-opnamen zegt Truss dat ze bij haar constatering blijft dat de arbeidsproductiviteit in Groot-Brittannië omhoog moet. De Labour oppositie kaatst de bal terug: 'Met dalende lonen dankzij het onvermogen van de Tory regering om de inflatie te beteugelen, is het nogal grof beledigend van Liz Truss om Britse werkers als lui te bestempelen.'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/08/2022 - ...