Liz Truss vermijdt zoveel mogelijk hete aardappelen op eerste buitenlandse reis als premier

20/09/2022
 
Queen Elizabeth II is nog maar net begraven of de volgende uitdaging wacht de nieuwe Britse premier Liz Truss al. Net als vele andere wereldleiders is het voor haar deze week verzamelen geblazen voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. In de marge voert zij in NY onder andere gesprekken met de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron. 
 
Dat worden interessante gesprekken, want aan beide heren heeft Truss zaken uit te leggen wat haar komende beleid betreft. Zo wil Biden nogmaals weten of het Verenigd Koninkrijk het Goede Vrijdag Akkoord uit 1997 zal blijven respecteren in de post-Brexit periode. Het Goede Vrijdag Akkoord is nog steeds een sta-in-de-weg voor de normalisatie van de handelsbetrekkingen tussen de EU en het VK.
 
Vanwege de spanningen tussen de VS en het VK over continuering van het Goede Vrijdag Akkoord is er nog steeds geen zicht op een nieuwe handelsovereenkomst tussen de twee landen. Truss verklaarde voor vertrek naar NY dat zo'n handelsdeal in haar optiek ook niet meer moet worden verwacht op de korte of middellange termijn. In plaats daarvan richt het VK zich nu op handelsdeals met overige economische machtsblokken. Bijvoorbeeld die in het Midden-Oosten en in de Pacific.
 
Het gesprek met Macron is vooral bedoeld om de relatie tussen de twee landen te verbeteren. Tijdens haar verkiezingscampagne had Truss in het midden gelaten of Frankrijk als vriend of vijand moet worden beschouwd. Macron was ondanks deze uitspraak gewoon aanwezig op de begrafenis van Queen Elizabeth. Het standpunt van Truss is nu dat ze een 'constructieve relatie' met Frankrijk wenst.
 
Om de bovengenoemde hete aardappelen tijdens haar gesprekken met Biden en Macron te vermijden, zal Truss het met de heren vooral willen hebben over de situatie in de wereld. De oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, hongersnoden, etc. Ook in haar eerste toespraak tot de VN komen deze onderwerpen aan bod. 
 
Bron tekst: Bloomberg
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/09/2022 - ...