Hoe eerder een lockdown ingesteld hoe minder coronadoden

21/05/2020
 
Als de lockdown maatregelen een week eerder waren ingegaan in de VS, had dat het leven van zo'n 36.000 mensen gered. Dit blijkt uit een model dat de Universiteit van Columbia heeft toegepast op het verband tussen de lockdown maatregelen en de verspreiding van het coronavirus in de VS.
 
De lockdown maatregelen werden vanaf halverwege maart van kracht. Het eerst in New York waar de uitbraak op dat moment al veel slachtoffers eiste. Het onderzoek van de Universiteit van Columbia toont dat een ingevoerde lockdown reeds begin maart de verspreiding van het virus in New York en de rest van de VS beduidend zou hebben vertraagd. Een lockdown begin maart zou zelfs de levens van zo'n 56.000 mensen hebben kunnen sparen. President Trump zei toen echter nog dat het allemaal wel mee zou vallen.
 
Natuurlijk blijft het een theoretisch model en valt niet exact te zeggen hoeveel mensenlevens er zijn verspeeld door een te laat ingestelde lockdown. De onderzoekers zijn er echter zeker van dat hoe eerder de verspreiding van het virus zou zijn vertraagd door een algehele lockdown hoe minder groot de ellende zou zijn geweest. Want tienduizenden mensen waren begin maart al besmet, zonder dat zij het wisten. Er vonden toen nog geen grootschalige testen plaats. 
 
De New York Times doet heel het onderzoek uit de doeken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft