Wonen in de Balkan niet goed voor de gezondheid

08/09/2020
 
Bosnië en Herzegovina, Albanië, Roemenië. Deze landen vormen de top-3 van de Europese landen met de meeste luchtvervuiling. De Balkan is sowieso 'goed vertegenwoordigd' als het gaat om luchtvervuilingsstatistieken.
 
Het Europees Milieuagentschap heeft vandaag een rapport gepubliceerd over de luchtvervuiling in Europa. Het rapport constateert dat mensen op de Balkan en in Oost-Europa een veel grotere kans hebben om te sterven aan luchtvervuiling dan in West-Europa. Het gemiddelde percentage Europese doden dat kan worden gelinkt aan luchtvervuiling ligt op 13%. In Bosnië en Herzegovina is dat percentage echter meer dan twee keer zo hoog, 27%. Albanië scoort 23% en Roemenië, het eerste EU-land, 19%. De schoonste Europese landen zijn Noorwegen en IJsland, beide met 9% sterfte gerelateerd aan luchtvervuiling. Denemarken en Zweden volgen ex aequo met 10%. 
 
Een van de belangrijkste oorzaken van de luchtvervuiling op de Balkan en in Oost-Europa is de manier waarop mensen hun huizen verwarmen. Dat gebeurt in die contreien vaak nog met kolen- en houtkachels. Tel daarbij op het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen en het feit dat daar de meest extreme temperatuurverschillen voorkomen en het plaatje is rond. Bij dit alles speelt afkomst vaak een rol. De Roma in Centraal- en Oost-Europa worden vaak niet toegelaten tot basis gezondheidsdiensten en leven in slechtere woonomstandigheden. Blootstelling aan luchtvervuiling verslechtert daardoor extra hun gezondheid.
 
Bovenstaande tekst is een bewerking van een artikel op BalkanInsight. Het complete rapport valt na te lezen bij het Europees Milieuagentschap.
 
Copyright tekst: Johan Peters,08/09/2020 - ...