Luchthavens Luik en Zaventem in de race als kandidaat Europese hub transport coronavaccin

18/11/2020
 
Twee farmaproducenten hebben bekendgemaakt dat ze ver staan in de ontwikkeling van een corovaccin. De luchtvaart zal straks een belangrijke rol spelen in de distributie van miljoenen vaccins. In en buiten Europa. Zowel Liège Airport als Brussel Zaventem zeggen in staat te zullen zijn om als Europese hub te fungeren.
 
Liège Airport heeft het voordeel dat het al de Europese hub is voor het transport van beschermingsmateriaal in de strijd tegen corona. Bovendien is cargo de belangrijkste activiteit op de luchthaven die 24/7 in gebruik is. De luchthaven moet wel aanpassingen verrichten om de opslag en distributie van de vaccins zonder onderbreking in de logistieke keten te laten verlopen. Het Pfizer vaccin moet immers op een temperatuur van tussen de -70 en -80 graden worden bewaard. Liège Airport gaat er prat op dat ze ervaring hebben in het transport van gekoelde producten. Om alles zonder problemen te laten verlopen wil men de bagageterminal ombouwen tot een gekoelde opslagplaats. 
 
Ook Brussel Zaventem is ervan overtuigd dat het als Europese hub kan dienen. Het transport van farmaceutische producten maakt in normale tijden al een derde van de afgehandelde luchtvracht op de nationale luchthaven uit. De luchthaven beschikt reeds over 30.000 vierkante meter opslag met een gecontroleerde temperatuur tussen de 2 en 8 graden. De luchthaven kan die opslag zo aanpassen dat ook het Pfizer vaccin er zonder problemen kan worden opgeslagen. Volgens de woordvoerder heeft men daar al ervaring mee opgedaan met het ebola vaccin.
 
Eerder dit jaar berekende de internationale luchtvaartorganisatie IATA dat voor de wereldwijde distributie van de vaccins minstens 8.000 vliegtuigen nodig zijn.
 
Bovenstaande tekst is een samenvatting en vertaling van een bericht op de site van L'Echo.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/11/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft