Macron gaat plooien gladstrijken in Algerije

24/08/2022
 
De verhouding tussen Frankrijk en zijn voormalige kolonie Algerije kent zijn ups en downs. Het laatste jaar was een duidelijke down. De Franse president Emmanuel Macron start morgen (donderdag) een driedaags bezoek aan Algerije om de plooien weer proberen glad te strijken.
 
Algerije was een Franse kolonie van 1880 tot 1962. Tot aan de kolonisatie was het drie eeuwen lang onderdeel geweest van het Ottomaanse rijk. Algerije kon toen wel al als één land beschouwd worden. Zie Wikipedia. Iets wat Macron vorig jaar tijdens een officieel diner met veteranen uit de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog in twijfel trok. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de Algerijnen. Ook de reductie in het aantal visa voor Algerijnen om naar Frankrijk te komen, omdat het land niet voldoende mee zou werken in het tegengaan van illegale immigratie, zette kwaad bloed bij de Algerijnen. Ze riepen hun ambassadeur terug  uit Parijs. Macron gaat nu drie dagen op officieel staatsbezoek om 'de bilaterale relaties verder te verdiepen, de Frans-Algerijnse samenwerking in regionale conflicten te versterken en een verdere historische verzoening te bewerkstelligen'.
 
Ondanks alle meningsverschillen zijn de twee landen nog steeds belangrijke handelspartners van elkaar. Die economische samenwerking zal dan ook hoog op de agenda staan. Een overeenkomst over extra gaslevering door Algerije aan Frankrijk, zoals het land met Italië heeft gesloten, staat dan weer niet op de agenda. Frankrijk lijkt wat dat betreft te rekenen op zijn kerncentrales om de komende winter door te komen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/08/2022 - ...