President Macron zit nieuwe donorconferentie voor Libanon voor

 04/08/2021
 
Precies een jaar na de explosie in de haven van Beiroet die de complete haveninfrastructuur verwoestte, vindt vandaag een nieuwe donorconferentie plaats om Libanon weer op te bouwen. De Franse president Emmanuel Macron zit de conferentie voor. Onder andere de Amerikaanse president Joe Biden en de leiders van Egypte, Jordaniƫ en Canada nemen deel.
 
Vlak na de explosie was er al een eerste donorconferentie die 280 miljoen dollar opleverde. Ondanks dat geld is de situatie in Beiroet en het land in zijn geheel niet veel verbeterd. Dit heeft er vooral mee te maken dat er geen volwaardige regering is. De verschillende bevolkingsgroepen kunnen het niet eens worden over de vorming ervan.
 
Libanon was in de eerste decennia van de 20e eeuw een Franse kolonie. Vandaar dat Frankrijk nog steeds een band met het land heeft. Naast het geven van economische hulp probeert Macron het land ook politiek op de been te helpen om eindelijk tot een regering te komen, met zalven en dreigen. Tot nu toe zonder veel succes.
 
Een uitgebreide analyse van de huidige politieke instabiliteit in Libanon en de slechte economische situatie vind je bij CNN.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/08/2021 - ...