Franse president Macron wil strengere controles van Europese buitengrenzen

06/11/2020
 
De Franse president Emmanuel Macron zal tijdens een Europese top in december voorstellen doen om illegale immigratie tegen te gaan. Zo wil hij aanslagen zoals in Frankrijk en Wenen de afgelopen weken voorkomen. 
 
Concreet wil Macron een strengere bewaking van de Europese buitengrenzen en een hardere aanpak van mensenhandelaars die illegale immigranten het Schengengebied proberen binnen te brengen. Binnen de Schengenzone geldt vrij verkeer van personen en goederen. Dat maakt Europa volgens Macron kwetsbaar voor terroristen.
 
De maatregelen die Macron in gedachten heeft, borduren voort op gedachten die hij vorig jaar neerschreef in een brief aan de Europese burgers aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement. In die brief schreef Macron dat Europa een gemeenschappelijke grensbewaking nodig heeft en één enkel kantoor waar immigranten hun asielaanvraag kunnen doen. Alle EU-lidstaten zouden aan die gezamenlijke grensbewaking een bijdrage moeten leveren. Ondertussen heeft de Franse regering de bewaking aan de eigen grenzen verdubbeld, vooral om illegale immigratie vanuit Spanje tegen te gaan.
 
Volgens Eurostat bevonden er zich in 2019 zo'n 628.000 illegalen op het grondgebied van de EU, een stijging van 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Meer dan 717.000 immigranten werd de toegang geweigerd, een recordaantal.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/11/2020 - ...
 

          Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft