Macron wil betere samenwerking met Britten inzake migratie

19/11/2021
 
De Franse president Emmanuel Macron wil met de Britten praten over een betere samenwerking inzake migratie. De Britten slingeren nu te veel tussen coƶperatie en provocatie. Aldus Macron tegenover de krant Voix du Nord.
 
Veel migranten die naar het Verenigd Koninkrijk willen, proberen de oversteek via het Kanaal te maken vanuit Calais. Alleen al op donderdag (gisteren) waagden bijna 1.200 migranten de oversteek in niet altijd zeewaardige bootjes. De Britten verwijten de Fransen hier te weinig tegen te doen. Ondanks miljoenen Britse ponden die aan Frankrijk zijn gegeven voor een betere bescherming in de haven van Calais om de migrantenstromen tegen te houden. 
 
Macron zit in eigen land ook verveeld met de kwestie die volgens hem een grote druk legt op de inwoners van Calais. Hij beloofde in het gesprek met Voix du Nord hervormingen in de Europese migratiepolitiek te zullen doorvoeren, wanneer Frankrijk op 1 januari 2022 het voorzitterschap van de Europese Unie voor een half jaar overneemt.
 
Of dat zo snel gaat, is de vraag. Hij zal nochtans iets van daadkracht moeten uitstralen. Lente 2022 zijn de Franse presidentsverkiezingen en hij heeft sterke concurrentie van extreemrechts. Ondertussen pleit Macron dus voor meer samenwerking tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op het gebied van migratie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/11/2021 - ...