Madrid en CataloniŽ spreken weer met elkaar

16/09/2021
 
Gisteren (woensdag) had de Spaanse premier Pedro Sanchez een langverwachte ontmoeting met de Catalaanse premier Pere Aragonès. Het doel ervan was de verhoudingen tussen de regering in Madrid en de regionale Catalaanse regering weer te normaliseren. Die verhoudingen zijn behoorlijk verziekt sinds het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017 dat door de regering in Madrid en door de rechtbank ongeldig werd verklaard. Verschillende Catalaanse politici verdwenen vervolgens in de cel.
 
Een doorbraak leverde het gesprek tussen Sanchez en Aragonès gisteren niet op. Dat lag ook niet in de lijn der verwachtingen. Aragonès heeft twee wensen: amnestie voor iedere Catalaanse politicus die betrokken was bij het referendum van 2017 en een nieuw referendum waarvoor de voorwaarden zouden moeten worden bepaald in overleg met Madrid. Aan beide zaken wil Sqanchez niet aan. De meeste veroordeelde Catalaanse politici zijn dit jaar weer vrijgekomen, echter zonder amnestie. Carlos Puigdemont die het referendum in 2017 initieerde, verblijft nog steeds in Waterloo, op de vlucht voor de Spaanse justitie. Puigdemont is ondertussen lid van het Europees Parlement en geniet zodoende een beschermde status. Spanje probeert die status opgeheven te krijgen zodat België Puigdemont kan uitleveren. Wat een nieuw referendum betreft, dat zou volgens Sanchez ongrondwettelijk zijn.
 
Ondanks dat Sanchez en Aragonès niet dichter tot elkaar zijn gekomen, lijken de gesprekken van gisteren niet nu al de laatste te zijn geweest. De twee hebben elkaar nodig. Sanchez heeft voor zijn minderheidsregering steun van de Catalaanse parlementsleden nodig voor een parlementaire meerderheid. Aragonès voelt de hete adem van Together for Catalonia in zijn nek. De partij die hij in februari dit jaar nipt versloeg met zijn Esquerra Republicana. Beide partijen streven een onafhankelijk Catalonië na, maar hebben een verschillende visie op hoe dat te bereiken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/09/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft