A.P. Möller-Maersk voorziet tot 25% minder containervervoer in 2020

13/05/2020
 
Bron foto: Wikipedia  
 
Rederij Maersk heeft een goed eerste kwartaal achter de rug met een 23% groei van de bedrijfswinst ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Dit ondanks gestegen brandstofkosten door de omschakeling naar olie met een laag zwavelgehalte. Voor heel 2020 ziet de situatie er minder zonnig uit, waarschuwt de rederij echter. Maersk verwacht een krimp in het containervervoer voor de rest van 2020 die kan oplopen tot 25%.
 
Het coronavirus heeft de wereldwijde handel zodanig beïnvloed dat het containervervoer vanaf het tweede kwartaal een serieuze daling te zien zal geven, zegt CEO Soren Skou. Vooral van de kant van retailers en autoproducenten is er minder vraag naar goederen van overzee en juist zij vormen een belangrijke klantengroep voor Maersk. Daar staat dan weer tegenover dat de e-commerce juist meer goederen laat vervoeren en vraagt om een snellere verscheping door Maersk. 
 
De rederij is normaal goed voor het zeetransport van één op de vijf containers wereldwijd. In maart lag al zo'n 10% van de vloot stil door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Maersk is van plan nog meer schepen uit de vaart te halen om zo te voorkomen dat de vrachtprijzen gaan instorten. In het eerste kwartaal lijfde Maersk het Amerikaanse Performance Team (distributieonderneming) en een Russische onderneming die koelcellen maakt in.
 
Dit artikel is een combinatie van een nieuwsbericht op Reuters en het officiële persbericht van Maersk.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/05/2020 - ...
 

       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft