Haalbaarheidsstudie voor Maison de l'Autisme in Brussel gaat tweede fase in

18/10/2021
 
Brusselse ouders die te horen krijgen dat hun kind met autisme is gediagnosticeerd, weten vervolgens niet tot wie ze zich moeten wenden voor hulp en advies. Er zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel enkele organisaties actief op dit gebied, maar die zijn niet door de gemeente opgezet en dus vaak onbekend. Om ouders en kinderen goed te kunnen helpen, wil de gemeente Brussel een Maison de l'Autisme oprichten. De Vrije Universiteit Brussel is met de tweede fase van een haalbaarheidsstudie gestart.
 
Dat een centrale plek voor ouders van kinderen met autisme geen overbodige luxe is, bewijst het verhaal van Victoria. Zij is moeder van Massimo, een jongen van tien jaar oud. Drie jaar geleden kreeg Massimo de diagnose autisme. Sindsdien staat het leven van Victoria op zijn kop. Naar welke school moest Massimo nu? Welke andere consequenties zou de diagnose inhouden? Victoria had het gevoel dat men na de diagnose zei 'zoek het zelf maar uit mevrouw'. Dat deed ze dan ook maar met als gevolg dat ze haar baan heeft moeten opgeven om zich volledig op de invulling van de behoeften van Massimo te kunnen concentreren.
 
Het Maison de l'Autisme moet andere ouders voortaan voor zulke scenario's behoeden. Het is de bedoeling dat ouders er informatie krijgen, zich kunnen oriĆ«nteren en dat zij er te weten komen waar ze eventueel verder terechtkunnen voor hulp. Alle info over beschikbare expertise en praktische problemen moet daar dus onder één dak komen. Het plan voor het Maison de l'Autisme ligt er al een paar jaar. De Vrije Universiteit Brussel is nu gestart met een schriftelijk onderzoek naar de wensen van de doelgroep inzake zo'n centrale plek. Eind dit jaar nog moet dan duidelijk zijn hoe het project concreet gerealiseerd kan worden.
 
Dit artikel is een samenvatting en vertaling uit het Frans van een artikel op de site van de Waalse publieke omroep RTBF.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/10/2021 - ...