Marslanding in krater vernoemd naar Bosnisch dorp

18/02/2021
 
Als de Marsrover Perseverance vanavond zijn geplande landing op de rode planeet inzet, is er één plek op aarde waar men met extra grote belangstelling ernaar zal kijken: het Bosnische dorpje Jezero. De krater waarin de mars rover terecht moet komen, is namelijk vernoemd naar dit gehucht. 
 
Reeds in 2007 gaf de International Astronomical Union de naam Jezero aan een specifiek stukje Mars. In het Slavisch betekent Jezero namelijk een door de natuurkrachten gevormd gat of krater en dat is precies waar de betreffende krater op lijkt. In 2019 overhandigde de Amerikaanse ambassadeur in Bosnië en Herzegovina een brief aan de burgemeester van Jezero waarin de NASA officieel bevestigde dat de krater waarin de mars rover moet landen naar het Bosnische dorpje is vernoemd.
 
Jezero in Bosnië en Herzegovina telt net 1.100 inwoners die niet verwachten dat hun naamsbekendheid nu zal bijdragen aan een stijging in de welvaart. Het leven is er hard en de jongvolwassenen trekken er weg, op zoek naar een beter leven. Al hoopt een plaatselijke restauranthouder wel op meer toeristen. De inwoners kunnen de marslanding vanavond live meemaken via een livestream in de sporthal van de plaatselijke school. 
 
Niet iedere marslanding loopt even goed af. Mocht Perseverance de landing overleven, dan gaat de mars rover op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van vroeger microbiologisch leven op de planeet.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/02/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft