Mogelijk nieuwe medicatie voor behandeling Alzheimer en Parkinson ontdekt

13/08/2021
 
Onderzoekers van de Oregon Health & Science University hebben ontdekt dat een synthetische versie van een verbindingshormoon dat in de schildklier wordt aangemaakt, sobetirome, een rol kan spelen in het terugdringen van achteruitgang van het brein. Dat zou een stap voorwaarts kunnen betekenen in de behandeling van bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson.
 
De onderzoekers experimenteerden met het synthetische hormoon in cellen en muizen. Tijdens de bestudering van de resultaten bleek dat het hormoon invloed had op het TREM2 gen. Al in 2013 was een studie verschenen waarin werd beschreven dat het TREM2 gen een link heeft met Alzheimer. Normaal detecteert het gen afval van beschadigde lichaamscellen, in het bijzonder bij MS. Nu blijkt het gen dus ook een gunstige uitwerking te hebben bij Alzheimer en de ziekte van Parkinson. 
 
Het synthetische hormoon heeft al een licentie voor klinisch onderzoek bij mensen met MS. Binnenkort kan het dus wellicht ook worden ingezet voor klinisch onderzoek bij mensen met Alzheimer of Parkinson.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/08/2021 - ...