De meest saaie persoon ter wereld is ...

21/03/2022
 
Werk jij als data entry medewerker, ben je daarnaast een religieus persoon die graag tv kijkt en in een stad woont? Dan ben je de meest saaie persoon die op deze wereld rondloopt. Volgens een studie van de University of Essex onder leiding van de Nederlandse sociaal psycholoog Dr. Wijnand van Tilburg.
 
Het team van Van Tilburg bepaalde in vijf onderzoeken onder 500 mensen wat zij als de meest saaie beroepen en hobby's zien. De top-5 van meest saaie beroepen bestaat uit data analyse, accountant, belastingen/verzekeringen, schoonmaker, bankier. Tot de vijf meest saaie hobby's rekenden de deelnemers achtereenvolgens slapen, religie, tv kijken, dieren observeren en rekenen (is dat een hobby?). 
 
De reden voor het onderzoek is niet ludiek volgens Van Tilburg. Volgens hem worden stereotype saaie mensen niet gewaardeerd door hun omgeving. Het stigma van saaiheid leidt vaak tot vermijding van deze personen wat tot eenzaamheid en een negatieve impact op hun leven leidt. Het opmerkelijke daarbij is dat bijvoorbeeld bankiers en belastingambtenaren maatschappelijk een machtige positie hebben die haaks staat op hun vermeende saaie leven waarin niets gebeurt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/03/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft