Europese Commissie probeert Mercosur handelsakkoord te redden met opname voorwaarde dierenwelzijn

29/07/2021
 
In een poging het in 2019 gesloten Mercosur handelsakkoord te redden, heeft de Europese Commissie besloten een voorwaarde voor dierenwelzijn in het akkoord op te nemen. De weerstand tegen het akkoord blijft in diverse lidstaten echter groot.
 
Het Mecosur handelsakkoord betreft een een handelsovereenkomst tussen de EU en de vier Zuid-Amerikaanse landen ArgentiniĆ«, BraziliĆ«, Paraguay en Uruguay.  Doel ervan is de wederzijdse handel te vergemakkelijken door het opheffen van belastingen, douaneregels etc. Maar veel lidstaten hebben bedenkingen bij het akkoord dat door alle 27 EU-landen moet worden geratificeerd voordat het in werking kan treden.
 
Een van de bedenkingen betreft het dierenwelzijn. Binnen de EU moeten boeren aan allerlei regels voldoen om het welzijn van hun dieren te waarborgen. Boeren- en milieuorganisaties zijn bang dat Europese boeren te maken gaan krijgen met oneerlijke concurrentie door producten uit de Mercosur landen die een veel minder strenge wetgeving hebben op het gebied van dierenwelzijn. Om die angst gedeeltelijk weg te nemen, heeft de Europese Commissie nu vastgelegd dat voor de import van gepelde eieren uit Mercosur landen de EU-regels gelden wat dierenwelzijn betreft. Volgens de EU is het de eerste keer dat het dierenwelzijn expliciet wordt opgenomen in een handelsovereenkomst en past dat binnen de regels van de WTO.
 
De stakeholders juichen deze stap toe, maar zijn nog lang niet tevreden. Zij wijzen erop dat er veel andere dierlijke producten zijn waarvoor de strengere importnormen nog niet gelden. Bijvoorbeeld voor vlees of zuivel. Milieuorganisaties zijn daarnaast bezorgd over de ontbossing in de Zuid-Amerikaanse landen. Of het Mercosur handelsakkoord alsnog snel door alle lidstaten wordt geratificeerd, is dan ook maar de vraag. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/07/2021 - ...