Braziliaanse export komt voor belangrijk deel uit gebied van illegale houtkap

17/07/2020
 
Brazilië is een grote exporteur van rundvlees en sojabonen naar de EU. Een onderzoeksteam bestaande uit Braziliaanse, Amerikaanse en Duitse wetenschappers concludeert in een artikel in het blad Science dat tussen de 18 en 22% van die export komt uit gebied waar illegale houtkap plaatsvindt. Deze bevinding geeft extra munitie aan tegenstanders van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de zogenaamde Mercosur landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay).
 
De onderzoekers gebruikten krachtige software om 815.000 Braziliaanse landbouwgebieden te analyseren in het Amazonegebied en de Cerrano, de tropische savanne. Met rond de 20% landbouw op illegaal gekapte gronden voldoet zo'n 80% dus wel aan de voorwaarden voor legale landbouw. De onderzoekers denken dat hun nieuwe software de Braziliaanse autoriteiten kan helpen de illegale ontbossing te bestrijden. De regering van president Bolsonaro lijkt daar echter geen prioriteit van te maken.
 
De EU heeft een verantwoordelijkheid om de Braziliaanse ontbossing te helpen stoppen, zo zeggen de onderzoekers. Per jaar importeert de EU 2 miljoen ton aan sojabonen die uit Braziliaans ontbost gebied komen. Die sojabonen zijn bestemd voor de Europese varkenshouders. Binnen de EU zelf is er veel verzet tegen het vrijhandelsakkoord met Mercosur. Onder andere parlementen in Nederland, België, Frankrijk en Oostenrijk hebben om verschillende redenen kritiek geuit.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/07/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft