Merkel is Brits Brexit getreuzel beu

27/08/2020
 
Voor woensdag 2 september had het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie een Brexit-overleg met EU-ambassadeurs gepland. Bondskanselier Angela Merkel heeft dat gesprek echter geschrapt, omdat er totaal geen vooruitgang is in de Brexit-onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Brussel beschouwt de zomer als 'volledig verspild', schrijft The Guardian
 
Merkel heeft er weinig vertrouwen meer in dat het nog tot een ordentelijke Brexit komt, valt in Brussel te horen. Het ongenoegen betreft zowel de Britse premier Boris Johnson als zijn toponderhandelaar David Frost. Boris Johnson zou niet begrijpen hoe de onderhandelingen werken en denken dat hij op het laatste moment nog tot een akkoord kan komen. Over Frost klinken geluiden dat hij meer de boodschapper is van de Britse regering dan de onderhandelaar. Hij zou meer onderhandelingsruimte moeten krijgen.
 
Europa wenst dat de Britten zich pragmatischer opstellen. Aan Britse kant hoort men het verwijt dat de EU dit zelf ook niet doet door vast te houden aan een schema waarin eerst de punten visserij en 'level playing field' (gelijke rechten en plichten voor EU-burgers en bedrijven en Britten, red.) worden geregeld. De Britten willen daarentegen nu beginnen met de details van een nieuw handelsakkoord.
 
Zo'n akkoord kan meer dan 400 pagina's gaan tellen en moet uiterlijk eind oktober op tafel liggen. Anders hebben het Europees Parlement en het Britse Lagerhuis onvoldoende tijd om alle wetgeving goed te keuren. Op 7 september zien EU-onderhandelaar Michel Barnier en VK-onderhandelaar David Frost elkaar weer. Hoelang Merkel deze onderhandelingen nog wil laten doorgaan, is onduidelijk. Wel is zeker dat ze op één lijn zit met de Franse president Macron wat de Europese Brexit-strategie betreft.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/08/2020 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft