Meta aangeklaagd door zoon vermoorde Ethiopiër vanwege verspreiden haatberichten

14/12/2022
 
Abrham Meareg, zoon van de vermoorde Ethiopische professor Meareg Amare Abrha, klaagt moederbedrijf Meta aan in een rechtszaak in Kenia. Volgens de zoon heeft dochteronderneming Facebook te weinig gedaan om online haatberichten tegen zijn vader te verwijderen, wat hem uiteindelijk zijn leven kostte. Meareg eist een schadevergoeding van 2 miljard dollar.
 
De academicus werd op 3 november 2021 vermoord toen hij van de universiteit op weg was naar huis. In de maanden daarvoor hadden onbekenden al diverse bedreigingen geuit tegen hem op Facebook. Volgens de zoon heeft Facebook niet goed opgetreden tegen die bedreigingen. Ondanks talloze meldingen door de familie. Facebook betwist dat.
 
Facebook heeft een kantoor in Kenia waar moderatoren ook de berichten voor Ethiopië in de gaten houden. De zoon stelt dat die moderatoren met te weinig zijn en dat ze de lokale talen onvoldoende beheersen. Waardoor dreigementen dus niet adequaat worden opgemerkt en verwijderd. Hij krijgt in zijn aanklacht juridische steun van de Britse non-profit organisatie Foxglove. Deze organisatie strijdt voor een faire behandeling van medewerkers in de tech industrie en gebruikers ervan.
 
Meer over deze zaak bij de BBC en natuurlijk Foxglove zelf.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/12/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft