Balkanlanden willen dan wel kunnen geen nieuwe migranten meer opvangen

07/03/2020
 
De desperate situatie aan de Turks-Griekse grens is genoegzaam bekend. Nieuwe vluchtelingenstromen vanuit Turkije zullen echter niet alleen via Griekenland proberen de EU binnen te komen. Zij kunnen ook kiezen voor de Balkanroute. Hoe is de situatie daar?
 
De Bulgaarse premier Boris Borissov heeft telefonisch overleg gevoerd met Ursuia von der Leyen en Charles Michel. Hij heeft daarin toegezegd de Europese buitengrenzen te zullen beschermen. Lees: geen migranten te zullen doorlaten. Hij ziet dit echter niet als een goede oplossing. Borissov pleitte voor solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid binnen de EU om de problemen aan te pakken.
 
In de overige Balkanlanden die geen lidstaat zijn van de EU vreest men dat de migranten hun kant op komen. Zowel Bosnië en Herzegovina als Montenegro zeggen een nieuwe vluchtelingenstroom niet aan te kunnen. Volgens de leiders van Bosnië en Herzegovina zitten er al tussen de 6.000 en 7.000 vluchtelingen in opvangcentra op hun grondgebied, twee keer meer dan de beschikbare capaciteit.
Zowel in Bosnië en Herzegovina als in Montenegro is er verder een tekort aan manschappen om de grenzen te bewaken. De Balkanlanden roepen de EU daarom op niet alleen de buitengrenzen van de EU te bewaken, maar ook de grenzen van Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/03/2020 - ...