Aantal migranten in niemandsland tussen Turkije en Griekenland neemt af

20/03/2020
 
Het aantal migranten in het niemandsland tussen de Turkse en Griekse grens is de afgelopen week flink afgenomen. Volgens de Griekse krant Ekathimerini waren het er woensdag nog zo'n 2.000. Velen zouden weer zijn teruggekeerd naar Turkije.
 
Griekenland hield de grens potdicht voor de migranten die hoopten Europa te kunnen bereiken nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de grens aan zijn kant openzette om zo de druk op Europa op te voeren met meer geld over de brug te komen voor de miljoenen vluchtelingen die in Turkije verblijven. Die druk heeft nog niet het gewenste resultaat gehad. Hoewel Erdogan van de EU de toezegging heeft gekregen dat Europa meer zou doen voor de vluchtelingen in Turkije, lijkt het vooralsnog bij woorden te blijven. Europa heeft immers momenteel alle handen vol aan de bestrijding van het coronavirus.
 
Volgens de Turkse journalist Sezin Oney hebben de terugkerende migranten wel een probleem erbij. Zij hadden hun hele hebben en houden in Turkije achtergelaten en zullen dus opnieuw werk en onderkomen moeten zien te vinden. Vandaar dat niet alle migranten de terugkeer aanvaarden. De achterblijvers in het niemandsland proberen wanhopig alsnog in Europa te komen, maar worden daarbij zowel door Griekse als Turkse grenswachten met traangas beschoten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/03/2020 - ...