Strategisch bezoek Mike Pompeo aan Griekenland

28/09/2020
 
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is vandaag in Griekenland. Hij bezoekt Thessaloniki en Kreta. Deze twee plaatsen zijn niet toevallig uitgekozen. Ondertussen starten Griekenland en Turkije later deze week 'onderzoekende gesprekken' om hun meningsverschillen over de aanspraak op olie- en gasvoorraden in het oostelijke deel van de Middellandse Zee vreedzaam proberen op te lossen.
 
Thessaloniki, in het noorden van Griekenland, is een gebied dat grote interesse heeft van de Amerikanen. Nu zitten er veel Russische oligarchen en de Amerikanen willen daarom hun invloed in het gebied als tegenwicht vergroten. Thessaloniki ligt bovendien niet ver verwijderd van Bulgarije, Noord-Macedionië en Albanië. De Amerikanen zien de Russische invloed op de Balkan niet graag verder toenemen. Op Kreta heeft de VS een marinebasis die het Pentagon wil moderniseren. 
 
Deze week moeten dus gesprekken beginnen tussen Griekenland en Turkije om de onderlinge spanningen te verminderen. Pompeo zal ook daaraan willen bijdragen met zijn bezoek. De vooruitzichten voor de gesprekken zijn echter niet best. Afgelopen week zond de Turkse president Erdogan een brief aan de EU-lidstaten, behalve Griekenland en Cyprus, waarin hij deze twee landen beschuldigt de spanningen rondom het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee te hebben veroorzaakt. Juist Griekenland en Cyprus zijn grote voorstander van EU-sancties tegen Turkije vanwege de in hun ogen illegale boringen in het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee. Dat onderwerp zal donderdag op de agenda staan tijdens de EU-top.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/09/2020 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft