Zoran Milanovic verrast als nieuwe Kroatische president

06/01/2020
 
De nieuwe Kroatische president Zoran Milanovic
 
Er was een nek aan nek race voorspeld tussen aftredend conservatief president Kolinda Grabar-Kitarović en haar centrumlinkse uitdager Zoran Milanovic tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gisteren. Uiteindelijk won Milanovic toch vrij overtuigend met 52,67% van de stemmen.  
 
Zoran Milanovic was eerder Kroatisch premier van 2011 tot 2015. In 2016 verloor zijn coalitie bestaande uit vier partijen na verkiezingen haar meerderheid in het parlement en kwam de conservatieve HDZ aan de macht. Grabar-Kitarović is ook van de HDZ en de algemene verwachting was dat zij de tweede ronde zou winnen dankzij de stemmen van kiezers van een tweede rechtse partij. Dat is dus niet gebeurd.
 
De politieke carrière van Milanovic begon in 2007 met het voorzitterschap van de Kroatische sociaaldemocratische partij. Een functie die hij bekleedde tot 2016. Daarna was hij een kleine drie jaar buiten de politiek actief als consultant. In die rol adviseerde hij onder andere de Albanese premier Edi Rama. Juni 2019 maakte Milanovic bekend dat hij mee zou doen aan de Kroatische presidentsverkiezingen met de slogan 'Een president met karakter'.
 
Karakter kan Milanovic zeker gebruiken als president. In eigen land moet hij samenwerken met de HDZ-regering. Kroatië is de eerste zes maanden van dit jaar EU-voorzitter en als president krijgt hij de komende jaren alle grote EU-onderwerpen op zijn bord: Brexit, Green Deal, migratie ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/01/2020 - ...