Europese Commissie wil het spoor moderniseren en uitbreiden

30/03/2021
 
Eurocommissaris voor Cohesie en Hervorming Elisa Ferreira sprak maandag tijdens de slotceremonie van de lancering van de European Year of Rail Transport 2021 haar steun uit voor een modernisering van het Europese spoor. De Commissie streeft naar een veel groter aandeel van het spoor in het personen- en vrachtvervoer, zei ze.
 
Reizen en vrachttransport per spoor is nog geen massale bezigheid binnen de EU. Het reizigersvervoer klokt af op 10%, daar waar de auto 80% voor zijn rekening neemt. Ook het vrachtvervoer per spoor is een bescheiden aangelegenheid met slechts 18%. 75% gaat over de weg. De Europese Commissie ziet deze percentages graag stijgen als onderdeel van de Green Deal.
 
Volgens Ferreira trekt de Commissie jaarlijks al veel geld uit om het spoor te moderniseren en uit te breiden en zal ze dat ook blijven doen. Maar er is meer nodig. Om mensen over te halen vaker internationaal met de trein te reizen, moeten de prijzen en reistijden meer met elkaar in harmonie worden gebracht. Daarnaast pleit Ferreira voor meer regionale verbindingen over de landsgrenzen heen. En die moeten goed aansluiten op de bestaande hoofdnetwerken op het Europese spoor en andere openbaar vervoervoorzieningen, zoals metro's. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft