MoldaviŽ kijkt met bang oog naar Russische intenties inzake Odessa

03/06/2022
 
Voorlopig lijkt Rusland niet van plan om ook Moldavië binnen te vallen als extra prooi in de oorlog met Oekraïne. De Moldavische regering kijkt wel met een bang oog naar de Russische intenties inzake de Oekraïense havenstad Odessa. Zouden de Russen deze innemen, dan staan ze in een mum van tijd zo op Moldavisch grondgebied, mochten ze dat willen.
 
We vernemen de laatste weken niet veel meer over het lot van Odessa, de Oekraïense havenstad gelegen aan de Zwarte Zee. Toch zal de stad nog steeds een belangrijk doelwit zijn voor de Russen. Bij verovering van de stad maken ze immers de connectie tussen de Donbas-regio  en de Krim. En kunnen ze tevens de connectie maken tussen Oekraïne en Transnistrië, het separatistische staatje in Moldavië dat feitelijk al een Russische enclave is.
 
De Moldavische ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken zijn er ondanks de huidige kalmte aan de grens niet gerust op dat dit zo blijft. Zij verzekeren de Moldaviërs dat het land zich zal beschermen tegen een eventuele Russische agressie. Maar ja, wat kan het land uitrichten? Ondanks een forse verhoging van het defensiebudget dit jaar telt het nog steeds slechts 6.500 soldaten. Om over het aanwezige materieel te zwijgen. Ter vergelijking: in Transnistrië zijn nu al 2.000 Russische 'vredebewaarders' op een bevolking van 14.000 zielen. Moldavië telt zo'n twee miljoen inwoners.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/06/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft