Is na Oekraïne zeer binnenkort Moldavië aan de beurt?

24/02/2023
 
Afbeelding invoegen
Kaartje geleend van de BBC
 
Op deze dag dat de hele wereld stilstaat bij het feit dat het precies één jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, wil ik de aandacht vestigen op Moldavië. Ik heb het al vaker over dit kleine, armste land van Europa gehad. De spanningen lopen er met de dag hoger op. De vraag is hoelang het daar nog goed blijft gaan.
 
De jongste ontwikkeling is dat Rusland beweert dat Oekraïne van plan zou zijn het separatistische pro-Russische gedeelte in Moldavië, Transnistrië, aan te vallen. Dat zou dan moeten gebeuren door 'Oekraïense saboteurs verkleed als Russische soldaten'. Afgezien van het feit dat dit zeer onlogisch klinkt, houdt het wel een groot potentieel gevaar in. Namelijk dat Rusland ook Moldavië binnenvalt onder het voorwendsel dat de bevolking in Transnistrië gevaarloopt.            
 
Zo'n Russische aanval op Moldavië is heel wat kansrijker om snel te slagen. Moldavië heeft slechts een klein leger, is geen lid van de NAVO en ook niet van de EU (wel kandidaat-lid). Politiek is het land verdeeld in een pro-Westers en pro-Russisch kamp. De regering en president zijn pro-Westers. Maar wat kunnen zij uitrichten wanneer Poetin besluit dat hij Moldavië wil binnenvallen? Wat gaat het Westen effectief doen? Wapens sturen, heeft dan geen zin meer. Poetin uit Moldavië verdrijven? Ik zie Joe Biden en de NAVO geen oorlog om Moldavië starten, ondanks Biden zijn uitgesproken steun richting president Maia Sandu.
 
Wat een verovering van Moldavië interessant maakt voor Poetin is dat de Oekraïense havenstad Odessa vanuit Moldavië in no time valt te bereiken. Zo zou hij vanuit Moldavië een nieuw front kunnen openen. Moldavië grens ook aan Roemenië. Dat is wel een NAVO-lidstaat. Het hoeft geen betoog dat een eventuele Russische inval in Moldavië de Roemenen en indirect de NAVO op scherp zet.
 
Ik heb er geen goed gevoel bij ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/02/2023 - ...