Hoe veilig is jouw mondmasker eigenlijk?

02/07/2020
 
Mondmaskers zijn van levensbelang om verspreiding van het coronavirus op drukke plekken tegen te gaan dezer dagen, is de boodschap. Maar hoe veilig zijn die mondmaskers nu eigenlijk die we braaf dragen? Doen ze wat ze moeten doen? Onderzoek door de Tijd en het internationale journalistencollectief inzake criminaliteit en corruptie OCCRP schetst geen geruststellend beeld.
 
Veel mondmaskers die Belgiƫ en andere Europese landen hebben ingekocht, bieden onvoldoende bescherming. Zo bieden ze bijvoorbeeld maar 31% filterefficiƫntie in plaats van de op het bijgeleverde certificaat vermelde 95%. Bij die certificaten ligt ook een groot deel van het probleem, constateerden De Tijd en OCCRP. Er blijkt een levendige handel in nepcertificaten te bestaan.
 
Veel van de certificaten hebben een link met het in Bologna gevestigde bedrijf Ente Certificazione Macchine (ECM). Dat geeft voor veel producten in Europa certificaten uit. Maar, in het geval van bepaalde typen mondmaskers is het niet eens bevoegd certificaten uit te geven en toch hebben zulke mondmaskers een ECM certificaat. Hoe kan dat? Het bedrijf zelf beweert slachtoffer te zijn van 'flagrant misbruik van zijn gegevens'.
 
De nepcertificaten van ECM circuleren zelfs in China en zo komen grote partijen ondeugdelijke mondmaskers vanuit China op de Europese markt terecht, veelal via tussenpersonen, met een Europees certificaat dat moet aantonen dat het wel goed zit met die mondmaskers. De Europese antifraudedienst OLAF zegt in een reactie tegen De Tijd dat het al verschillende onderzoeken heeft lopen naar de nepcertificaten.
 
Lees het hele verhaal op de site van De Tijd.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/07/2020 - ...
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft