Montenegro gaat voluit voor EU-lidmaatschap

20/01/2021
 
Montenegro heeft sinds kort een nieuwe regering zonder de Democratische Socialistische Partij en dat is voor het eerst sinds 30 jaar. Gaat er nu veel veranderen inzake het buitenlands beleid? EURACTIV vroeg het de minister van Buitenlandse Zaken van Montenegro, Djordje Radulovic.
 
Radulovic zegt dat de nieuwe regering een 'geen enkel probleem doctrine' ten opzichte van de buurlanden op de westelijke Balkan hanteert. Hij geeft toe dat dit niet altijd gemakkelijk gaat zijn in de historisch turbulente regio. Zo zijn de betrekkingen met buurland Servië altijd gespannen geweest sinds de onafhankelijkheid. Montenegro was tot 2006 onderdeel van Servië. Ook de Russische pogingen meer invloed in het gebied te krijgen, zorgt voor spanningen. Radulovic wil ook met Rusland goede betrekkingen onderhouden. Montenegro zal echter wel de EU-sancties tegen Rusland blijven steunen.
 
Montenegro is kandidaat-lid om toe te treden tot de EU, samen met de overige landen op de westelijke Balkan. De regering in Podgorica, de hoofdstad, gaat daar voluit voor, aldus Radulovic. Hij had liever gezien dat er al meer vooruitgang in het dossier zit. De gesprekken tussen de EU en Montenegro zijn sinds 2012 aan de gang. Wat Radulovic betreft, treden alle Balkanlanden op den duur toe tot de EU. Zonder de westelijke Balkan is de EU volgens hem niet af.
 
Inzake de coronacrisis prijst Radulovic de pogingen van de EU de landen op de westelijke Balkan aan vaccins te helpen. Hij begrijpt dat de 27 lidstaten eerst hun eigen bevolking zo snel mogelijk willen vaccineren. Radulovic gaat er dan ook niet vanuit dat Montenegro aanstaande zomer al vrij zal zijn van het coronavirus, maar wie het land dan wil bezoeken, zal dat op een veilige manier kunnen doen, is zijn garantie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/01/2021 ...