Poolse moeders protesteren tegen pushbacks migranten aan Pools-Belarussische grens

25/10/2021
 
Honderden Poolse moeders demonstreerden afgelopen zaterdag in de grensplaats Michalowo tegen de erbarmelijke situatie van de migranten die tussen de grens van Polen en Belarus heen en weer worden geschoven. Het protest ontstond nadat afgelopen vrijdag een negende migrant dood werd aangetroffen in het grensgebied.
 
Aan de demonstratie deden verschillende feministische organisaties mee die zich hebben verzameld onder de naam Mothers at the border. Ook twee echtgenotes van voormalige presidenten waren van de partij. De vrouwen scandeerden leuzen als 'kinderen horen niet thuis in het bos' en 'we willen paddenstoelen plukken in het bos, geen lijken'. 
 
In het grensgebied zijn ook Poolse paramedici als vrijwilliger actief om de gezondheidstoestand van de migranten in het oog te houden. Zij hebben zich verenigd onder de naam Medics on the border. Volgens deze paramedici verslechtert de toestand van de migranten met de dag. Mensen bevriezen, zijn ondervoed.
 
Volgens de Poolse autoriteiten hebben alleen al in de maand oktober 12.800 pogingen plaatsgevonden om illegaal de grens over te steken. De EU veroordeelt de pushbacks.
 
Meer tekst en foto's bij BalkanInsight.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/10/2021 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft