Mothers of Srebrenica komen nog elke maand de straat op

12/08/2022
 
De genocide in Srebrenica van 11 juli 1995 laat nog steeds diepe sporen na bij de vrouwen en moeders van de omgekomen moslimmannen en -jongens. Iedere elfde van de maand gaan zij de straat op om te vragen dat gerechtigheid geschiedt. Wat voor weer het ook is. 
 
De vrouwen zijn ondertussen veelal minimaal dik in de 60 en het is dan ook de vraag hoelang zij dit kunnen blijven volhouden. 'Wij blijven hier samenkomen zolang we leven. Onze kinderen en kleinkinderen moeten het daarna voortzetten', zegt Naza Hasanovic. Want, er zijn nog steeds vragen te beantwoorden volgens Mothers of Srebrenica. Van zo'n 1.200 mannen en jongens zijn de stoffelijke resten ook in 2022 nog zoek. De moeders zijn verder van mening dat niet alle schuldigen aan de genocide zijn berecht.
 
De Bosnisch-Servische hoofdrolspelers in de genocide, toenmalig leider in het Servische deel van BosniĆ« Radovan Karadzic en zijn generaal Ratko Mladic, zijn ondertussen berecht en zitten gevangen. Over de vraag in hoeverre het Nederlandse VN-bataljon in Srebrenica schuldig verzuim in de bescherming van de moslims kan worden verweten, is de laatste inkt nog lang niet gevloeid. 
 
Meer foto's bij Balkan Insight. NPO Kennis heeft het hele drama en de nasleep in een duidelijk artikel verwoord.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/08/2022 - ...