Muziektherapie helpt bij revalidatie na beroerte

06/03/2020
 
Muziektherapie is een effectief middel om mensen na een beroerte te helpen revalideren. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door de Anglia Ruskin University in Addenbrooke hospital in Cambridge.
 
Het onderzoek werd gedurende twee jaar gehouden onder 177 patiënten die herstelden van een acute beroerte. Naast de gewone therapieoefeningen ondergingen zij in totaal 675 muziektherapiesessies. Niet alleen de patiënten werden bevraagd naar hun bevindingen na de muziektherapie, maar ook hun familie en de artsen/verplegers. Muziektherapie bleek te helpen bij het verkrijgen van een betere concentratie en een beter humeur. Ook de armfunctie verbeterde. Naast het bespelen van fysieke instrumenten gebruikten de patiënten iPads om muziek te maken.
 
Zowel de patiënten als de medische staf noteerden een verbetering in het humeur. Spraaktherapeuten zagen verder een positieve impact in de bereidheid de lessen te volgen en vermoeden dat muziektherapie helpt om vermoeidheid te overwinnen. De onderzoekers willen nu bij de NHS (National Health Service, Britse gezondheidsstelsel) een voorstel indienen om muziektherapie voor mensen die een beroerte hebben gehad een vast onderdeel te maken van de revalidatie in Addenbrooke hospital.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/03/2020 - ...