Het Nederlands zit in de lift in Brussel

06/02/2020
 
Brussel is een eigenaardige stad. Officieel is de stad tweetalig. Dat zie je aan de straatnaamborden die zowel in het Frans als het Nederlands zijn. Spreek je een willekeurige ambtenaar aan, dan is de kans dat hij/zij zich ook goed in het Nederlands kan uiten al een pak minder. Van de Brusselaars spreekt nog minder dan 10% thuis Nederlands. Maar er is hoop. Steeds meer Brusselaars vragen naar een taalcursus Nederlands bij het Huis van het Nederlands in Brussel. Vorig jaar waren dat er meer dan 10.000.
 
Die meer dan 10.000 Brusselaars hadden verschillende redenen om een taalcursus Nederlands te willen volgen. Sommigen zien kansen op een baan in Vlaanderen. Anderen willen hun kind op school helpen of volgen de cursus in het kader van een integratietraject. Zorgelijk is wel dat niet iedereen een eenmaal gestarte cursus ook helemaal afrondt. Dat gebeurt in slechts iets meer dan de helft van de gevallen. De Vlaamse regering, verantwoordelijk voor het Huis van het Nederlands, heeft een onderzoek ingesteld om een exacter beeld te krijgen van het profiel van de cursisten en hun motivatie. 
 
Het Huis van het Nederlands Brussel bestaat sinds 2003. Het is opgericht om de taal te promoten, om Brusselaars voor wie Nederlands niet de moedertaal is te ondersteunen en om bedrijven en organisaties in Brussel te helpen bij het Nederlands. Zelf geeft het Huis van het Nederlands geen taallessen. Het verwijst vragers door naar aanbieders van zulke cursussen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/02/2020 - ...