Antwerpse haven houdt goed stand in eerste negen maanden 2020

14/10/2020
 
 
De totale goederenoverslag in de Antwerpse haven kende gedurende de eerste negen maanden van dit jaar een daling van 4,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee houdt de haven aardig stand in coronatijden vergeleken met de andere havens in de Hamburg-Le Havre range.
 
De containeroverslag is verantwoordelijk voor de beperking van het totale overslagverlies. In de maand september kwam de containeroverslag voor het eerst sinds april weer boven de 1 miljoen TEU uit. De containertrafiek op het Verre Oosten en binnen Europa trekt weer aan, zegt het Havenbedrijf Antwerpen. Daardoor ligt de containertrafiek na negen maanden nu zo goed als gelijk op het niveau van vorig jaar. Ook voor de laatste drie maanden van het jaar zijn de vooruitzichten in de containertrafiek gunstig. Het aantal geschrapte afvaarten neemt sinds augustus af en rederijen voegen zelfs extra aanlopen buiten de gewone vaarschema's toe.
 
Wat de andere soorten overslag betreft, is er nog geen verbetering zichtbaar. Breakbulk, auto's, droge bulk, vloeibare bulk. Ze noteerden alle opnieuw negatieve cijfers in het derde kwartaal.
 
Goed nieuws is er ten slotte nog voor de rederijen, binnenvaartoperatoren en concessionarissen in de Antwerpse haven. Vanwege de moeilijke situatie door de coronacrisis heeft het Havenbedrijf besloten een verder uitstel van betaling voor domeinconcessies, zeevaart- en binnenvaartrechten toe te staan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/10/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft