Bulgaarse interim ministers vormen nieuwe partij

20/09/2021
 
De Bulgaren gaan op 14 november voor de derde keer dit jaar naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Eerdere verkiezingen in april en juli resulteerden niet in een nieuwe regering. Het land wordt momenteel dan ook geregeerd door een technocratische interim regering. Twee ministers daaruit hebben nu een eigen centrumpartij opgericht en doen mee aan de verkiezingen op 14 november. 
 
De twee betrokken personen zijn Kiril Petkov en Assen Vassilev. Beiden genoten een opleiding in het buitenland en hebben sinds hun ministerschap misstanden blootgelegd waarvoor de laatste volwaardige regering onder leiding van Boyko Borissov verantwoordelijk was. Zo ontdekte de interim regering dat onder de leiding van Borissov miljarden Lev (de Bulgaarse munteenheid) aan Bulgaars belastinggeld naar infrastructuurprojecten is gegaan. Zonder dat daarvoor een gedegen inkoopprocedure mee gemoeid was. Petkov en Vassilev willen met hun nieuwe partij, genaamd 'We are continuing the change', ook na de verkiezingen corruptie tegengaan.
 
Corruptie blijft een groot probleem in de armste EU-lidstaat. Bulgarije staat al sinds toetreding tot de EU, 2007, onder verscherpt toezicht van de Europese Commissie om corruptie en oneerlijke rechtspraak de kop in te drukken. Petkov en Vassilev beloven de Bulgaarse kiezer een 'eerlijke politiek, een einde aan de diefstal en een eerlijker verdeling van de welvaart'. Zij willen samenwerken met zowel links als rechts, zolang het om politici met eerlijke intenties gaat. Voorlopig staan Petkov en Vassilev virtueel op 9% van de stemmen waarmee ze de kiesdrempel met gemak zouden halen.
 
Overigens kiezen de Bulgaren op 14 november ook een nieuwe president. De huidige, Rumen Radev, is kandidaat om zichzelf op te volgen. Hij is officieel niet gebonden aan een partij, maar kan rekenen op de steun van de Bulgaarse socialisten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/09/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft