Stoplicht coalitie in Duitsland kan van start

24/11/2021
 
De drie partijen die in Duitsland onderhandelen over de zogenaamde stoplicht coalitie (sociaaldemocraten, groenen, liberalen) presenteren vanmiddag om 15:00 uur hun regeerakkoord.  Dat meldt persbureau Reuters. Zo heeft Duitsland toch binnen twee maanden een nieuwe regering na de parlementsverkiezingen van afgelopen september en kan Angela Merkel met pensioen.
 
Olaf Scholz (foto, Wikipedia) is de nieuwe bondskanselier. De sociaaldemocraat was in de vorige regering minister van Financiën. Het is van de jaren 50 geleden dat Duitsland nog een coalitie had die uit drie partijen bestond en het is voor het eerst in 16 jaar dat de christendemocraten weer in de oppositie zijn beland.
 
Klimaat is met de Grünen in de regering natuurlijk een belangrijk beleidsterrein. Volgens Reuters hebben de partijen afgesproken om het gebruik van steenkool tegen 2030 te stoppen. Het gebruik van gas zou tegen 2040 afgelopen moeten zijn. Of energie uit natuurlijke bronnen dat allemaal kan opvangen, is de vraag. De regering Merkel had al besloten te stoppen met kernenergie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/11/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft