RoemeniŽ heeft nieuwe regering

24/12/2020
 
Woensdagavond 23/12 is de nieuwe Roemeense regering beëdigd door president Klaus Iohannis. De liberale PNL, de USR-PLUS alliantie en de partij voor de Hongaarse minderheid in Roemenië, UMDR, vormen samen de meerderheidsregering.
 
Premier is Florin-Vasille Citu, 48. Hij is een voormalig bankier en had in de vorige regering van Ludovic Orban de post van minister van Financiën. Orban had zichzelf als premier willen opvolgen, maar doordat het verkiezingsresultaat van PNL onder de verwachtingen bleef, trad hij terug als partijleider. Orban is afgelopen dinsdag verkozen tot parlementsvoorzitter. Anca Dragu van USR-PLUS werd tegelijkertijd verkozen tot voorzitter van de Senaat. Het is voor het eerst in de democratische geschiedenis van het land dat een vrouw op die post is beland. Opmerkelijk om nog te vermelden is de benoeming van de minister van Sport en Jeugd. Dat is de voormalige paralympisch kampioen Carol-Eduard Novak.
 
President Iohannis riep de regering op direct aan het werk te gaan nu alle verkiezingen in Roemenië achter de rug zijn. De regering heeft dan ook genoeg te doen. Op de korte termijn is daar uiteraard de heropstart van de economie zodra de coronapandemie dat toelaat en de start van het vaccineren (vanaf 27 december). Op de lange termijn staan hervormingen van de gezondheidszorg, het onderwijs en de publieke diensten op de agenda. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft