Night Wolves mengen zich in Servische protesten in Montenegro

18/01/2020
 
De beruchte Russische motorclub Night Wolves, waarvan zo goed als zeker is dat die sterke banden heeft met het Kremlin, heeft zich gemengd in de Servische protesten in Montenegro tegen een nieuwe wet inzake de registratie van religieuze gebouwen en bezittingen. Kerken moeten volgens die wet duidelijk kunnen aantonen dat zij eigenaar zijn van de gebouwen en gronden. Via de Night Wolves lijkt Poetin ook in Montenegro, een pro-Europees land en NAVO-lid, onrust te willen zaaien.
 
Montenegro was tot begin jaren 90 onderdeel van de Republiek Joegoslavië. Na de Joegoslavische Burgeroorlog bleef het met Servië samen deel uitmaken van wat nog van de oude Republiek Joegoslavië over was onder de naam Joegoslavië. In 2003 gingen Montenegro en Servië staatsrechtelijk verder in een confederatie. Montenegro bedong wel het recht daaruit te kunnen stappen, als de meerderheid van de bevolking in een referendum daar voor zou stemmen. Veel Montenegrijnen waren al sinds de jaren 90 voorstander van onafhankelijkheid. Na een referendum op 21 mei 2006 met een meerderheid van de stemmen voor onafhankelijkheid riep de Montenegrijnse regering deze ook uit op 3 juni 2006. Sinds 2010 is Montenegro kandidaat-lid van de EU en sinds 2017 NAVO-lid. 
 
De Serviërs vormen de op een na grootste bevolkingsgroep in Montenegro en de Servisch Orthodoxe Kerk heeft nog veel invloed. Het is die kerk die het felst ageert tegen de nieuwe wet. De kerk is bang dat de Montenegrijnse regering uit is op het verkrijgen van haar patrimonium en dus rijkdom. De regering ontkent dit. Sinds de afkondiging van de wet komen iedere avond duizenden Serviërs de straat op in de hoofdstad Podgorica. Daar zijn nu dus ook de Night Wolves tussen gesignaleerd. Op een video op Facebook zegt de leider van de motorclub, Alexandar Zaldastanov, dat ze de Serviërs en de Servisch Orthodoxe Kerk steunen. 
 
Ook in Bosnië Herzegovina (met een grote Servische minderheid) en Servië zelf zijn de Night Wolves aanwezig met een afdeling.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18-01-2020 - ...